Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
Życie Ma Sens
  • Świat
  • Zdrowie
  • Relacje
  • Duchowość
  • Wydarzenia
  • „Drogowskazy Wiary”
  • Świat
  • Zdrowie
  • Relacje
  • Duchowość
  • Wydarzenia
  • „Drogowskazy Wiary”
Życie Ma Sens
Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki

Czekolada – czy tylko przyjemność spożywania?

18 września 2017
w Zdrowie, Zdrowie, Żywność
Czas czytania: 2 min
Strona Główna Zdrowie

Kakaowiec jest drzewkiem, które rośnie na terenie Ghany, Nigerii, francuskiej części Afryki Zachodniej. Od XVII wieku stał się produktem handlowym o charakterze światowym. Z ziaren kakaowca poddanych mieleniu a następnie podgrzewaniu otrzymujemy kakao. Natomiast czekolada jest stałym bądź też półpłynnym wyrobem, który jest uzyskiwany po dokładnym zmieleniu, sproszkowaniu ziaren kakao, przy czym czekolada musi zawierać, co najmniej 50% tłuszczu.

Same ziarna kakaowca, które rosną w strąkach o długości 15-25 cm są niesmaczne i gorzkie. Strąki poddaje się procesowi fermentacji w okresie 3-8 dni, celem tego procesu jest uzyskanie ,,czekoladowego” smaku. Proces fermentacji zachodzi dzięki użyciu drożdży, odbywa się w koszach wiklinowych, na plecionych matach, w podwórkach rolniczych, gdzie dostęp poza ludźmi mają także wszelkiego rodzaju gryzonie, owady, które niekiedy zakładają w ziarnach swoje gniazda. Badania naukowe wskazują, że w kakaowcu mogą znajdować się znaczne ilości aflatoksyny, która jest składnikiem rakotwórczym występującym w pleśni. Ponadto amerykański departament zdrowia w broszurze dotyczącej dopuszczalnego poziomu wad żywności, wymienił normy naturalnych zanieczyszczeń czekolady w postaci owada, gryzonia i innych naturalnych zanieczyszczeń. Co to oznacza w praktyce?

FDA dopuszcza występowanie w czekoladzie szczątków owadów, ich włosów pochodzących z sierści. W praktyce może dojść do sytuacji, w której na jedną tabliczkę czekolady (20g) może przypadać jeden włos gryzonia i 16 kawałków owada. Wiele osób jest przekonanych, że cierpi na uczulenie związane ze spożyciem czekolady, tak naprawdę ich uczulenie może być reakcją organizmu na fragmenty zwierzęcych organizmów znajdujących się w czekoladzie.

Kolejnym etapem po fermentacji staje się wypalanie ziaren, po którym to zabiegu powstaje gęsta masa czekoladowa. Aby owa masa przyjęła ciemniejszy kolor, uzyskała łagodniejszy smak dodaje się do niej kwasotwórcze ziarna. W dalszym procesie uzyskiwania smacznej czekolady z racji tego, ze cukier i tłuszcz mają tendencję do wyciekania ze słodyczy stosuje się specjalne dodatki, które mają zapobiec oddzielaniu się i wypływaniu tych składników na powierzchnię. W tym celu składuje się je przez parę tygodni w odpowiedniej temperaturze. Niestety efektem ubocznym jest jełczenie tłuszczów i wydzielanie nieprzyjemnego zapachu. Jełczenie zostaje opóźnione poprzez dodawanie drożdży piwowarskich lub koncentratów z mąki pszenicznej (stanowią one ok. 3% wagi danej partii). Na tym nie koniec, aby czekolada nadawała się do spożycia dodaje się jeszcze do składników białkowe składniki uelastyczniające, które zapewniają lekką konsystencję.

Jak widać czekolada ma szkodliwy wpływ na organizm ludzki ponieważ zawiera toksyczne związki chemiczne, zawiera sztuczne związki, które poprawiają jej smak, a na dodatek zostaje zanieczyszczona wskutek niehigienicznych metod zbioru i wstępnego etapu produkcji.

Czy warto spożywać czekoladę skoro jej przyswajanie oprócz przyjemnego smaku nie dostarcza naszemu organizmowi niczego pożytecznego?

Opracowano na podstawie materiałów A.i C. Tharash, D. Miller’a

Źródło: www.siegnijpozdrowie.org

Wyświetlenia: 1 533

Powiązanie Posty

Słabi w wierze?
Komunikacja

Słabi w wierze?

28 sierpnia 2025
Wysoka krótkowzroczność u dzieci
Dzieci

Wysoka krótkowzroczność u dzieci

18 lipca 2025
Polacy nie wiedzą, jak reagować na kryzys psychiczny
Zachowanie

Polacy nie wiedzą, jak reagować na kryzys psychiczny

27 maja 2025
Budowniczowie odporności
Zdrowie

Budowniczowie odporności

8 maja 2025
Okazjonalne problemy ze snem: rozwiązania wspomagające problemy z zasypianiem
Zachowanie

Okazjonalne problemy ze snem: rozwiązania wspomagające problemy z zasypianiem

14 marca 2025

Wydarzenia

Powiadomienie
Brak nadchodzących wydarzenia.

Polecamy

Jak książki rozwijają umysł?
Książki

Jak książki rozwijają umysł?

Czytanie książek to aktywność, która towarzyszy człowiekowi od wieków. W dobie cyfryzacji, kiedy to dostęp do informacji jest niemal nieograniczony, ...

9 września 2025
Słabi w wierze?
Komunikacja

Słabi w wierze?

Czternasty rozdział Listu do Rzymian z „jedzącymi jarzynę” i „czyniącymi różnicę między dniami” należy do trudniejszych fragmentów Nowego Testamentu.Teolodzy przedstawiają tu różne interpretacje, które ...

28 sierpnia 2025
Wysoka krótkowzroczność u dzieci
Dzieci

Wysoka krótkowzroczność u dzieci

Krótkowzroczność to wada wzroku, w której światło ogniskuje się przed siatkówką zamiast bezpośrednio na niej, powodując rozmazany obraz odległych obiektów. W przypadku wysokiej krótkowzroczności, gdy wada przekracza -6,00 ...

18 lipca 2025
Religia – samo zło?
Duchowość

Religia – samo zło?

Sądząc po nieustających atakach medialnych na nauczanie dzieci religii i na ich angażowanie w praktyki religijne oraz na klauzulę sumienia lekarzy odmawiających aborcji, można odnieść wrażenie, ...

24 czerwca 2025
Polacy nie wiedzą, jak reagować na kryzys psychiczny
Zachowanie

Polacy nie wiedzą, jak reagować na kryzys psychiczny

Pomimo, że blisko połowa Polaków deklaruje, że dostrzega kryzys psychiczny w mediach społecznościowych, to aż 61% nie wie, jak na ...

27 maja 2025

Chronimy Zdrowie

Currently Playing

Obserwuj nas

Popularne w tym tygodniu

Edukacja domowa — alternatywa dla nauczania szkolnego (1)

Edukacja domowa — alternatywa dla nauczania szkolnego (1)

10 września 2024
Zbliża się światowy konflikt

16 sposobów na zachowanie pokoju w rodzinie

20 lutego 2025
Czy człowiek jest nieśmiertelny?

Czy człowiek jest nieśmiertelny?

20 października 2020
Śmierć – przejście w inny wymiar?

Śmierć – przejście w inny wymiar?

1 listopada 2021
Życie Ma Sens

Życie ma sens to serwis internetowy, w którym znajdziesz wiele interesujących artykułów na temat życia: kultura, zdrowie, wiara - to tylko niektóre z zagadnień o których lubimy pisać.

Kategorie

KRS: 0000220518

Najczęściej czytane

  • Sztuka (nie)picia (46 201)
  • Życie po śmierci. (18 988)
  • Wielkanocny Koncert Gospel (15 803)
  • Poczucie beznadziejności (10 130)
  • Uciec przed rakiem. Rola diety, ruchu i miłości (7 475)

Napisz do nas

kontakt@zyciemasens.pl

Wyszukaj

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Polityka Prywatności

© 2022 LIFEconnect / Życie Ma Sens | Wdrożenie: Go3.pl.

Brak wyników
Wyświetl wszystkie wyniki
  • Świat
  • Zdrowie
  • Relacje
  • Duchowość
  • Wydarzenia
  • „Drogowskazy Wiary”

© 2022 LIFEconnect / Życie Ma Sens | Wdrożenie: Go3.pl.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.