Na wiosnę warto zafundować sobie oczyszczanie organizmu z toksyn. Szczególnie gdy narzekamy na brak energii, zmęczenie czy bóle głowy.
Jest dużo metod i środków, mniej lub bardziej skomplikowanych. Wiele z nich wymaga wyrzeczeń i samozaparcia, choć dla rezultatów warto o to powalczyć. Ale są też sposoby proste i nieabsorbujące czasu. Wystarczy włączyć do diety sok z młodego jęczmienia i wzmocnić ją większą ilością surowych warzyw i owoców. Dla lepszych efektów należy ograniczyć produkty zwierzęce i odstawić cukier, alkohol oraz kofeinę.
Tak zwany młody zielony jęczmień (trawa jęczmienna) to enzymatyczny napój bogaty w witaminy, związki mineralne i aminokwasy. Z uwagi na obfitość potrzebnych nam składników oraz zawartość cennego chlorofilu zyskał miano zielonej krwi.
Młode liście jęczmienia zbierane są, gdy osiągają ok. 20 centymetrów, ponieważ w tej pierwotnej fazie wzrostu wykazują najwyższą zawartość aktywnych składników. Następnie są wytłaczane, a uzyskany ekstrakt suszy się w temperaturze poniżej 40 stopni Celsjusza, by sproszkowany sok zachował swą wartość enzymatyczną i cenne składniki nie uległy uszkodzeniu. Proszek ma kolor od ciemnozielonego do jasnozielonego, ale po rozpuszczeniu w wodzie zawsze uzysku- je barwę intensywnie zieloną.
Sok z trawy jęczmiennej jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, biotyny, kwa- su foliowego, kwasu pantenowego), choliny, antyoksydantów (witamin C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu, cynku, potasu, manganu. W porównaniu z inny- mi roślinami zielony jęczmień jest bogaty w aminokwasy egzogenne, a więc te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować, a są konieczne do życia. Pomaga regulować gospodarkę kwasowo-zasadową — doskonale alkalizuje organizm, co jest ważne przy zakwaszającej z reguły die- cie. Ma właściwości przeciwutleniające, zatem działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo. Jest pomocny w prewencji i leczeniu cukrzycy, chorób serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, bezsenności i nadwagi. Ceniony jest ze względu na własności dezodorujące. Jest używamy do odświeżania oddechu i płukania gardła. Pomaga oczyszczać wątrobę i jelita, wspiera mikrobiotę.
Młody jęczmień poleca się osobom na diecie odchudzającej, diabetykom, oso- bom z anemią (w tym anemią ciężarnych), osłabionym, zmęczonym, osobom z podwyższonym cholesterolem, chorobami układu krążenia, nadciśnieniem, zaburzeniami pracy tarczycy czy przy osteoporozie.
Młody jęczmień należy stosować na czczo i pić dwa, trzy razy dziennie. Kiedy organizm zacznie się oczyszczać, mogą pojawić się lekka biegunka i wypryski na skórze, które z reguły ustępują po dwóch tygodniach. Poprawy samopoczucia należy się spodziewać po kilku miesiącach picia ekstraktu. Warto też wspomnieć, że młody jęczmień jest pro- duktem sproszkowanym, który należy rozpuścić w wodzie o temperaturze pokojowej (zazwyczaj płaską łyżeczkę w 150 ml). Znaczenie ma sposób produkcji proszku — czy jest to sproszkowany sok czy sproszkowana trawa. W pierwszym przypadku produkt będzie miał lepszą przyswajalność (a co za tym idzie — wyższą skuteczność zdrowotną), ponieważ jest pozbawiony błonnika.
Jeśli naszą dietę wzbogacimy dodatkowo w warzywa i owoce, nasz organizm dostanie dawkę leczniczych fitozwiązków. Nie tylko przeprowadzimy detoksykację, ale dożywimy i wzmocnimy nasze komórki.
Do najcenniejszych fitozwiązków należą flawonoidy pełniące w roślinach rolę barwników, przeciwutleniaczy i naturalnych in- sekty— oraz fungicydów. Rozpoznano około 8000 tych związków, z których wiele ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, uszczelniające naczynia krwionośne, rozkurczowe, moczopędne, przeciwnowotworowe. Należą do nich m.in. kwercetyna, katechina, kurkumina, antocyjanina.
Drugą grupę stanowią karotenoidy — pomarańczowe barwniki z roślin, obecne np. w marchwi czy morelach.
Z kolei niezwykle cenne glukozynolaty znajdziemy w roślinach krzyżowych. Posiadają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwnowotworowe. Na szczególną uwagę zasługuje tu sulforafan — jeden z izotiocyjanianów (produktów degradacji enzymatycznej glukozynolatów), u którego stwierdzono najsilniejsze działa- nie przeciwnowotworowe. Związek ten spowalnia lub zatrzymuje podziały komórkowe
nowotworów, zabija komórki rakowe, ogranicza rozwój naczyń krwionośnych w nowo- tworach, ogranicza przerzutowanie (nowotwór nie rozsiewa się). Głównym (ale nie jedynym) źródłem tego związku są brokuły (w szczególności ich kiełki).
Godne polecenia i wyjątkowo wartościowe są również siarkowe substancje z cebuli i czosnku — poza aktywnościami antybakteryjnymi wykazują właściwości przeciwnowotworowe.
Nie do przecenienia są świeżo wyciskane soki warzywne. Potrzebnym do tego sprzętem jest popularna od wielu lat na polskim rynku wolnoobrotowa wyciskarka jedno— lub dwuślimakowa, która w przeciwieństwie do sokowirówki zachowuje pełną wartość enzymatyczną soku. Soki można komponować dowolnie, wykorzystując prawie wszystkie warzywa. Bazą może być marchew, a koniecznym dodatkiem — warzywa zielono- listne. Właściwości detoksykujące mają też burak, kapusta, seler, cytryna, jabłko, natka pietruszki. Ważne, by taki sok wypić chociaż dwa razy dziennie po szklance — zawsze na czczo, ok. pół godziny przed posiłkiem.
Dodatkowo proces oczyszczania organizmu można wzmocnić chlorellą i ziołami, np. pokrzywą, czystkiem, mniszkiem czy rumiankiem. Ułatwiają one wydalanie toksyn z organizmu. Wspomagają wątrobę i układ pokarmowy, szybciej zniknie uczucie zmęczenia, apatia i senność. Nie należy też zapominać o piciu większych ilości niegazowanej wody.
Warto także pomyśleć o saunie, bo wraz z potem dodatkowo eliminujemy substancje niepożądane, jednak nie wszyscy mogą z niej korzystać. Przeciwwskazaniem są choroby układu krążenia, epilepsja, nowo- twory, ciąża.
Kuracja oczyszczająca jest jednocześnie sposobem na nadwagę i antidotum na stres. Wspomaga również funkcjonowanie mózgu.
KATARZYNA LEWKOWICZ-SIEJKA